Neka bude crno na bijelo – najvažnije stvari koje morate znati o sastavljanju ugovora

Poduzetnički pothvat počiva na poslovnim odnosima s partnerima u poslovnom okruženju. Svaki poslovni odnos predstavlja neku vrstu ugovora. Nakon izrade više ili manje formalne studije o isplativosti vlastitog novog projekta slijedi ulazak u poslovne/ugovorne odnose. Ozbiljan poslovni odnos zahtijeva i formalizaciju ugovora na kojem se zasniva. Kako odraditi kvalitetno sastavljanje ugovora?

Sve na papir

Sin me već s 10 godina tražio da „stavimo na papir“ naš dogovor o poklonu koji je trebao „pasti“ ako se ispune neke pretpostavke. Znao je mali da bih ja mogla zaboraviti ili, nedaj Bože, krivo prikazati naš dogovor. Već tako mali imao je iskustva s dogovorima u obitelji i izvan nje – sve lijepo na papir, pa nema zabune.

Eto, to je bit sastavljanja ugovora. Ne treba prepustiti sjećanju i dobroj volji provedbu nekog dogovora, osobito ako će provedba potrajati neko vrijeme pa bi sjećanje moglo zakazati, a dobra volja splasnuti.

Zatražite pomoć odvjetnika

Poduzetnicima početnicima nije se lako snaći u tematici sastavljanja ugovora, pa se postavlja pitanje kako pristupiti? Najvažnije je da postoji zapis o onome što ste dogovorili, po mogućnosti što detaljniji, jer će vam svaki takav zapis pomoći i u mirnom rješavanju nedoumica ili nesuglasica, a pogotovo u sudskom sporu.

Ako ipak želite biti sigurni da ste svoj dogovor maksimalno zaštitili sa stajališta propisa koji vam stoje na raspolaganju, tada je ipak bolje cijelu stvar prepustiti stručnjaku – odvjetniku. Brižljivim ispitivanjem stvarne ugovorne volje, razmatranjem provedbenih mogućnosti u odnosu na propise, savjetovanjem o naćinima plaćanja, upozorenjem o eventualnim raskidnim uvjetima i primjeni prava pri mogućem rješavanju sporova odvjetnik će vas dovesti do teksta koji će vam se možda učiniti pretjeranim, ali u svakodnevnom poslovanju će vam bitno olakšati provedbu ugovora.

Koji su bitni sastojci ugovora? Ima ih objektivni bitnih, koji su propisom određeni (kod kupoprodaje npr. to su predmet i cijena), naravno postoje i subjektivno bitni bez čijeg postojanja bi ugovor bio valjan, ali bez kojeg barem jedna ugovorna strana ne bi ni željela zaključiti ugovor (to može biti npr. rok za izvršenje). Pored toga postoje i prirodni i sporedni sastojci.

Što smo stvarno htjeli ugovoriti – stvarna ugovorna volja

Može li, u trenutku kada želite zasnovati neki ugovorni odnos, doći do promašaja u obliku ugovora temeljem cilja koji se želi postići?

Svaki roditelj podiže potomstvo sa željom da mu bude na ponos, da si međusobno pomažu i da jednog dana svoje stečevine ostavi potomstvu u nasljedstvo. Često su odnosi između roditelja i djece izuzetno dobri pa roditelji dogovore s djecom darovanje vrijedne imovine, najčešće nekretnina. Pritom smatraju da se podrazumijeva kako će djeca, u slučaju da roditeljima treba pomoć, takvu pomoć i pružiti, bez obzira da li bi to bila materijalna, emotivna ili organizacijska.

Međutim, život nas uči da se ništa ne podrazumijeva, pa tako stvarna volja roditelja da djetetu prenesu u vlasništvo nekretninu, a da se dijete po potrebi brine za roditelja, treba biti prepoznata kao volja za zaključenjem ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, a ne samo darovanja.

Roditelji i djeca koji imaju namjeru zaključenja ugovora najprije se trebaju uputiti u pravne mogućnosti, kako bi procijenili koji pravni oblik, koji ugovor najbolje „pristaje“ njihovom odnosu i cilju koji misle postići.

Savjesnost kao pretpostavka kvalitetnog poslovnog odnosa – načelo „bona fides“

Kad kupujete neki predmet u pravilu znate zašto to činite i koliko ste novaca spremni dati. Vaš prodavatelj ima za cilj prodati taj predmet i to za najvišu cijenu. I tu bi trebala završiti sva pitanja oko ugovorne volje. No, nije uvijek sve tako jednostavno.

Može se dogoditi da dođete kući s predmetom i utvrdite da to nije takav predmet kakav ste mislili da je – u zabludi ste o bitnim svojstvima predmeta. Sada se postavlja pitanje da li ste vi bili nedovoljno pažljivi prilikom kupnje ili vam je prodavatelj pošto-poto htio prodati predmet pa vam je krivo prikazao njegova svojstva.

Savjesni kupac će uložiti prosječnu pažnju, a u gospodarskim poslovima i pažnju dobrog gospodara kad obavlja kupnju. S druge strane, savjesni prodavatelj će potpuno obavijestiti kupca o svim, pa i skrivenim svojstvima predmeta. Ako se u tom poslu dokaže nesavjesnost na bilo kojoj strani, druga strana ostvaruje neka prava, a ta prava mogu biti regulirana ugovorom i zakonom.

Identična je situacija kad su u pitanju usluge koje se pružaju bez obzira na obim, vrijednost i specifična znanja odnosno sposobnosti pružatelja usluge. Savjesnost je bitna u svakom poslovnom odnosu.

Kako ne upasti u zamku neraskidivog ugovora?

Mladi ste podstanar koji nakon višemjesečne potrage pronalazi stan koji mu, doduše, ne odgovara sasvim, ali do pronalaženja bolje prilike morate se negdje smjestiti. Iznajmljivač je korektan i nudi vam pisani ugovor koji vi bez razmišljanja potpisujete, sretni da za neko vrijeme ne morate tražiti novi stan. Nakon kratkog vremena ipak ste srećom našli stan po svojoj mjeri i javljate stanodavcu da se selite. E, ali nije sve tako lako…

Nastaje problem jer ste u potpisanom ugovoru propustili zatražiti ugovornu odredbu da možete, uz neki otkazni rok, u svako doba otkazati najam stana bez navođenja razloga. Zašto je to bitno u ovom zamišljenom slučaju? Zato jer se stanodavac poziva na to da ste mu rekli kako ćete u stanu ostati godinu dana (tako ste, iskreno, i mislili) pa on nema druge najmoprimce i ne može ih tražiti (jer se npr. privremeno nalazi u inozemstvu kod rođaka). Tako vas može teretiti za najamninu koju će izgubiti ako se vi nenadano odselite.

Budite mudri, čitajte i razmislite prije nego što bilo što potpišete. Ne trebate dizati paniku oko svakog dokumenta pred kojim se u životu nađete, ali zdravi razum će vam često ukazati na to da bi oko nekih poslovnih odnosa trebalo uložiti malo više pažnje, pa i konzultirati se prije potpisivanja. A ako je „crno na bijelom“ navedeno ono što ste mogli pretpostaviti u trenutku zaključenja ugovora, bit će manje glavobolja kasnije.

Mnogo je poslovnih pothvata opstalo upravo zbog jasnih i napisanih pravila koja su bila sadržana u ugovorima. Kad bi se kod nekog ugovornog partnera pojavila misao o nepoštivanju ugovora, jasno sastavljene odredbe i prijetnja komplikacijama i troškovima vezanim uz mogući sudski postupak prevagnut će u korist poštivanja potpisanog ugovora.

Dijana Zoričić
Odvjetnica
Gost autor za: Women in Adria

Svi postovi:

Copyright © 2020 Odvjetnički ured Dijana Zoričić | Design by: Stefani Bujanović | Developed by: Aldin Džinović

Dijana Zoričić